Yritystuki auttaa kohti kasvua

Uutta Kasvua Kohti Härmänmaalla-hankkeella on saatu hyviä tuloksia ensimmäisen puolen vuoden aikana. Yrityksiä ollaan autettu molemmissa hankealueen kunnissa Lapualla ja Kauhavalla. Perinteinen yrityskäynti on monessakin tapauksessa muuttunut nykypäivään: tapaamiset ovat etänä tai asiat ovat käsitelty suoraan sähköpostilla. Yrittäjät ja yritykset ovat ottaneet muutokset hyvin vastaan, vaikka kynnys hoitaa asioita internetin välityksellä on joskus korkeakin. Ensimmäisen puolen vuoden aikana projektipäällikkö on tietoisesti keskittynyt auttamaan konkreettisesti yrityksiä ja auttanut heitä ajattelemaan liiketoimintaa uusin silmin. 

Hanke on kestänyt vasta puoli vuotta, mutta näkyviä tuloksia on jo saatu aikaiseksi. Yritykset ovat hakeneet eri yritystukia ja avustuksia yhteensä noin miljoonan euron verran. Tässä tärkeässä roolissa ovat olleet mm. Leader Aisaparin ja ELY-keskuksen asiantuntijat. Projektipäälliköllä on konsultoitavana noin 2,6 miljoonan euron edestä investointi-ja kehittämishankkeita, jotka alkavat vuoden vaihteen jälkeen. Yhteistyötä on siis ollut paljon ja tapaukset ovat olleet hyvinkin monipuolisia. UUKA-hankkeen avulla pyritään kartoittamaan alueen yrityshankkeille soveliaat rahoitus- ja tukimuodot. 

Yritystuella haetaan yritykselle uutta kasvua

ELY-keskuksen myöntämät investointi- ja kehittämisrahat eivät ole tarkoitettu vain tietyille yrityksille. Tuet ovat haettavissa, kunhan hanke on sopiva ja sillä uutuusarvoa yrityksen toiminnalle. Varsinkin tällä hetkellä avustetaan yrityksiä, jotka ajattelevat digitalisaatiota ja kestävän kehityksen periaatteita. Tulevassa EU:n elvytysvaroissakin hankerahoja tulee olemaan hyvin jaossa. Projektipäällikkö Puntalan kanssa kartoitetaan hankkeille sopivat rahoitustahot ja otetaan yhteyttä. 

Vaikeissakin tilanteissa yritykset ovat saaneet apua ja neuvontaa. Kaksi yritystä on pelastettu konkurssilta, kun on löydetty esimerkiksi Finnveran lainat tukemaan yritystoimintaa. Uutta liiketoimintaa on saatu sparrauksen ja kevyen yritysanalyysin avulla. Apua on annettu hyvin paljon sähköisessä markkinoinnissa ja liiketoiminnassa – digitalisaatio ja verkkokaupat ovat rytinällä muuttaneet perinteistä liiketoimintaa. Enää ei pitäisi ajatella korona-aikaa ja kuinka hankalaksi se on tehnyt yrittämisen, vaan pitää pystyä sopeutumaan koronan jälkeiseen aikaan ja ottaa kaikki irti tästä tilanteesta. Muuten saattaa upota. 

Uutta kasvua koko Härmänmaalle

Puolen vuoden aikana on alueen elinkeinotoimijoiden, yrittäjien ja sidosryhmien kanssa pohdittu alueen kehitystä myös yleisestä näkökulmasta. On ollut ilo huomata, ettei yrityksissä olla jääty laakereille lepäämään, vaan ollaan aktiivisesti haettu kasvua ja muutoksia yritystoimintaan. Parhaiten Härmänmaata saadaan kehitettyä kun yrityksille saadaan kasvua tukevia investointeja ja kehittämishankkeita. Näitä toivotaan jatkossakin koko Härmänmaalle, toimialasta riippumatta. 

Jos yritykselläsi on kasvutavoitteita ja suunnitelmia, voidaan niitä yhdessä lähteä viemään eteenpäin. 

Jotta nykyiset koronasta aiheutuneet haasteet saadaan edes jollain tavalla kumottua, tullaan hankkeen myötä tiedottamaan tiiviisti hankealueelle Valtiokonttorin kustannustuesta. Kustannustuki oli haettavissa myös kesällä, mutta nyt vuoden vaihteessa siitä alkaa toinen hakukierros. Myös muista ajankohtaisista tukiasioista pyritään tiedottamaan aktiivisesti.