Yrityksen sukupolvenvaihdos!

Yrityksen siirtoa sukupolvelta toiselle ei ole syytä tarpeettomasti pitkittää ja nuoren yrittäjäpolven mukaantuloa perheyritykseen voi sopivasti jopa vauhdittaa aloittamalla tekemään omistajanvaihdosta osaluovutuksin. On arvioitu, että tuleva yrittäjäsukupolvi on innokas jatkamaan perheyhtiötä jo 35 ikävuoden kohdalla.

Sukupolvenvaihdoksessa mahdollisesti yksi tai osa lapsista jatkaa perheyhtiön liiketoimintaa. Tämän lisäksi on tärkeää huomioida myös muut perheenjäsenet, jotta kaikkia kohdellaan mahdollisimman tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti. Perheoikeudelliset asiakirjat eli testamentti, avioehtosopimus ja edunvalvonta-asiakirja on syytä laittaa kuntoon samassa yhteydessä. On hyvä muistaa, että ylipäänsä kaikissa omistajanvaihdostilanteissa edellä mainitut asiakirjat on syytä huolehtia kuntoon.

Luopujan taloudellista tilannetta voi selvittää ja parantaa etukäteen ja esimerkiksi yrittäjäneläkkeen taso kannattaa varmistaa hyvissä ajoin. Sukupolvenvaihdoksissa verohuojennukset ovat merkittäviä ja sen avulla kauppahinta voidaan usein verovapaana asettaa tavallista alemmalle tasolle mikäli omistajanvaihdos toteutetaan kaupalla.

Tutustu myös:

Sukupolvenvaihdoksen verotus/ Suomen Yrittäjät:

https://www.yrittajat.fi/yrittajan-abc/omistajanvaihdos/verotus-omistajanvaihdoksissa/sukupolvenvaihdoksen-verotus-320575

Osakeyhtiön sukupolvenvaihdos verotuksessa:

https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/60519/osakeyhti%C3%B6n-sukupolvenvaihdos-verotuksessa/

Henkilöyhtiön ja yksityisliikkeen sukupolvenvaihdos verotuksessa:

https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/60521/henkiloyhtion-ja-yksityisliikkeen-sukupolvenvaihdos-verotuksessa/

Käynnissä oleva omistajanvaihdosprojekti pyrkii aktiivisesti neuvomaan yrittäjiä ja yrittäjiksi aikovia, jotka suunnittelevat omistajanvaihdosta. Ota rohkeasti yhteyttä!                   

Yhteistyöterveisin

Pasi Mäenpää

Projektipäällikkö, Omistajanvaihdosten edistäminen Härmänmaalla 2020-2021

Lapua & Kauhava

+358 40 1865160

[email protected]

Similar Posts