Tukea ja infoja yrityksille energiankäytön tehostamiseen

Tämän ilmaisen neuvontapalvelun rahoittaa Energiavirasto

Ovatko yrityksesi energiakustannukset nousseet? Pohditteko mitä asialle pitäisi tehdä vai oletteko jo kenties suunnittelemassa energiankäytön tehostamista tai investoimassa uusiutuvaan energiaan? Ohessa rahanarvoisi vinkkejä ja informaatiota saatavilla olevista tukieuroista.

Tukea on tarjolla yrityksen sijainnista ja omistuksista riippuen erilähteistä. Esittelen lyhyesti neljä erilaista vaihtoehtoa. Huom. Tämä lista ei kata kaikkia tukimahdollisuuksia.

 1. Business Finland myöntää energiatuen. Tätä tukea voivat saada periaatteessa kaikki yritykset koosta riippumatta uusiutuvan energian investointeihin. Energiatehokkuusinvestointien tuen hakijaksi käy myös yritykset, mutta lisävaatimuksena on joko Energiatehokkuussopimuksiin liittyminen tai ESCO palvelun käyttäminen. Käy tutustumassa tarkemmin energiatukeen Business Finlandin sivuilla. Minimi investointi 10 000 €. Tuki prosentti vaihtelee 10-25 % välillä. Uuden teknologian investoinnit voivat saada noin 5 % tukikorotuksen.
 2. Maaseuturahaston elpymisvaroista on 26 miljoona euroa suunnattu maaseudulla toimiville mikro- ja pienyrityksille. Tukea on tarkoitus käyttää maaseudun yritystoiminnan kehittämiseen. Elpymistukea voi saada esim. uusiutuvan energian käyttöönottamiseen yrityksissä tai ympäristöystävällisemmän ja resurssitehokkaamman teknologian investointeihin. Katso tarkemmat tiedot Maaseutu.fi sivustolta.  Minimi investointi on 2 000 €. Tukitasot vaihtelevat n.  30 – 35 % välillä hankkeesta riippuen. Biokaasun tuotantoon on mahdollista saada jopa 50 % tuki.
 3. Yli viiden miljoonan euron energiainvestointeihin tuet haetaan Työ- ja elinkeinoministeriöllä ja ensimmäinen hakuaika on 20.12.2021-4.3.2022.  Lue lisää TEM:in sivuilla.
 4. Sähköautojen latauspisteavustus työpaikoille on nyt haettavissa ARA:lta. Tähänkin tukeen kannattaa tutustua, jos se on aiheena ajankohtainen.

Rahallisen tuen lisäksi tarjolla on myös tietoiskun tyyppisiä tapahtumia eri aihepiireihin liittyen. Tässä muutama nosto:

Energianeuvontatahot ympäri Suomea ovat yhdistäneet voimansa ja tarjoavat yrityksille noin 30 minuuttia kestäviä infoja maaliskuussa torstaisin klo 8:30-9:00. Tapahtumat järjestetään etänä TEAMSin välityksellä. Tässä lista aiheista ja puhujista:

 1. Latauspisteet ja uusi avustus työpaikoille
  1. Aika: Torstai 3.3. kello 8:30-9:15, puhuja: Taneli Varis, Motiva
 2. Säästökohteet esille energiakatselmuksella
  1. Aika: Torstai 10.3. kello 8:30-9:00, puhujat: Tomi Kiuru, Motiva ja Markku Ahonen, Ramboll Finland Oy
 3. Energiatuki vauhdittaa investointeja
  1. Aika: Torstai 17.3. kello 8:30-9:00, puhuja: Markku Mäkelä, Business Finland
 4. Tietoa aurinkosähköstä
  1. Aika: Torstai 24.3. kello 8:30-9:00, puhuja: Markus Andersen, Sähköteknillinen yhdistys

Varaa maaliskuun torstaiaamuista hetki aikaa kalenteriisi ja ilmoittaudu mukaan tapahtumiin osoitteessa https://www.lyyti.fi/reg/ajankohtaista_energiatietoa_yrityksille.

Näiden lisäksi Motiva järjestää seuraavan yrityksille suunnatun tapahtuman:

 1. Energianhallintajärjestelmä ISO 50 001 energiatehokkuuden toteuttamisessa. Aika: 18.2.2022, klo 9.30-11.00, Paikka: TEAMS. Katso lisää.

Lea Hämäläinen, projektipäällikkö ja energianeuvoja Thermopolis  Oy:llä
puh. 040 960 6976 ja [email protected]

Energianeuvonta tarjoaa näihin pohdintoihin sparrausapua ilmaiseksi ja puolueettomasti. Energianeuvonta on Energiaviraston rahoittama palvelu, jota tarjotaan pk-yrityksille, kuluttajille ja kunnille. Ota yhteyttä energianeuvontaan [email protected].

Similar Posts