Polku kevytyrittäjäksi

1) Suojelun hakeminen

Ukrainasta saapunut henkilö voi hakea Suomesta tilapäistä suojelua, turvapaikkaa tai molempia. Tilapäistä suojelua hakevalla henkilöllä on työnteko-oikeus heti, kun hän on jättänyt hakemuksen poliisille tai rajaviranomaiselle. Saat poliisilta tai rajalaitoksen edustajalta hakemuksen jälkeen todistuksen tilapäisen suojelun hakemisesta. Varsinaiset hakemukset käsittelee Maahanmuuttovirasto.

Lähde: https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/ulkomailta_suomeen/toihin_suomeen/tilap%C3%A4ist%C3%A4-suojelua-saavat—ukrainasta-saapuneet

2) Henkilötunnus ja verokortti

Ennen työn aloittamista tarvitset suomalaisen henkilötunnuksen ja verokortin. Henkilötunnus on voitu jo myöntää Maahanmuuttoviraston tilapäisen suojelun päätöksen yhteydessä. Jos sinulla ei ole vielä suomalaista henkilötunnusta, täytä lomake Suomessa tilapäisesti oleskelevan ulkomaalaisen rekisteröinti (lomake 6150). Lomake allekirjoitetaan verotoimistossa.

Tämän jälkeen pääset hakemaan verokorttia. Kevytyrittäjänä sinulle maksettava palkkio luokitellaan palkaksi. Tarvitset siis palkkatuloa koskevan verokortin. Täytä hakemus verokorttia varten (lomake 5042) ja tulosta se. Huomaathan, että verokorttia haettaessa sinulla täytyy lähtökohtaisesti olla esittää verottajalle työsopimus tai toimeksiantosopimus, joka todistaa että sinulla on työ.

Lähde: https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/ulkomailta_suomeen/toihin_suomeen/tilap%C3%A4ist%C3%A4-suojelua-saavat—ukrainasta-saapuneet

Lomakkeet: https://www.vero.fi/tietoa-verohallinnosta/yhteystiedot-ja-asiointi/lomakkeet/kuvaus/suomessa_tilapaisesti_oleskelevan_ulkom/

https://www.vero.fi/tietoa-verohallinnosta/yhteystiedot-ja-asiointi/lomakkeet/kuvaus/hakemus_verokortista_tai_ennakkoverosta/

3) Vierailu verotoimistossa

Vieraile verotoimistossa ja ota mukaasi yllä mainitut lomakkeet ja muut tarvittavat dokumentit. Löydät listan tarvittavista dokumenteista täältä. Kun toimit kevytyrittäjänä, niin tarvitset muun muassa kopion toimeksiantosopimuksesta, jossa olet siis sopinut toimeksiantajan kanssa tehtävästä työstä ja sen ehdoista. Sinun kannattaa kertoa verottajalle, että kyseessä on toimeksiantosuhde ja palkkio laskutetaan UKKO.fi laskutuspalvelun kautta.

Lähde: https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/ulkomailta_suomeen/toihin_suomeen/tilap%C3%A4ist%C3%A4-suojelua-saavat—ukrainasta-saapuneet

4) Rekisteröityminen ja tunnistautuminen UKKO.fi palveluun

Rekisteröidy UKKO.fi kevytyrittäjäpalvelun käyttäjäksi. Rekisteröinnin yhteydessä sinun on tehtävä tunnistautuminen ja lähetettävä meille todistus sinun työluvastasi.

Tunnistautumisen voi tehdä käyttäen joko suomalaista pankkitunnusta tai oman maan passin kanssa. Mikäli olet jo saanut suomalaisen pankkitilin, niin voit tunnistautua sitä käyttäen. Muussa tapauksessa tunnistautuminen tehdään lähettämällä kuva oman passin kanssa. Tarkemmat ohjeet kuvasta ja kuvan lähetys tapahtuu täältä. Ongelmatilanteissa ole yhteydessä asiakaspalveluumme.

Lisäksi haluamme varmistua, että sinulla on voimassa oleva työlupa. Lähtökohtaisesti työlupa todistetaan lähettämällä kuvat oleskelulupakortista. Mikäli et ole vielä ole saanut korttia, niin voit toimittaa meille kuvan tilapäisen suojelun hakemisen todistuksesta. Todistuksen kanssa pääset aloittamaan laskuttamisen.

5) Palkanmaksu

Onnistuneen laskutuksen jälkeen maksamme sinulle palkan. Helpoiten palkanmaksu onnistuu suomalaiselle pankkitilille. Selvitämme lisäksi parhaillamme, että miten saisimme helpoiten palkan maksettua sinulle ennen, kun olet saanut avattua suomalaisen pankkitilin.

Kevytyrittäjyyden asiakaspalvelu

[email protected]
09 6980 934 (ma klo 8-18 ja ti-pe klo 8-16)

Similar Posts