Kustannustuki III on avautunut, haitko jo?

Kustannustuki III on auki 27.4.—23.6.2021. Haettavissa olevan tuen tukikausi on 1.11.2020–28.2.2021.

Tuen vertailukausi riippuu yrityksen ALV-ilmoituskaudesta sekä perustamisajankohdasta.

Kustannustuen kolmannella kierroksella tukeen on tehty muutoksia, joilla tukea voidaan myöntää entistä joustavammin erityisesti yksinyrittäjille ja pienyrityksille.

Yksinyrittäjät ja pienyritykset ovat aiemminkin voineet hakea kustannustukea, mutta edellisillä hakukierroksilla on havaittu, että pienimpien yritysten kustannustukihakemuksista on hylätty suuri osa. Pääsyy tukihakemuksen hylkäykselle on ollut tuen jääminen alle 2000 euron alarajan. Yritys voi hakea kustannustukea, jos sillä on Y-tunnus.

Vaatimuksena on myös, että yrityksellä on tukikaudella hyväksyttäviä kustannuksia vähintään 2000 euroa, ja että sen liikevaihto on laskenut yli 30 prosenttia vertailukauteen nähden.Kustannustukea haetaan Valtiokonttorin sähköisessä asiointipalvelussa. Asiointipalvelu ohjaa hakemuksen täyttämisessä.

Hakemuksen voi myös tallentaa luonnokseksi ja jatkaa täyttämistä myöhemmin. Hakemuksen tekemiseen olisi hyvä ottaa esimerkiksi oma kirjanpitäjä mukaan. Tästä linkistä pääset suoraan asiointipalveluun.

Kustannustuki III-kriteerit

  • yrityksen oma liikevaihto on alentunut yli 30 % vertailuajankohtaan nähden 
  • yrityksellä on vähintään 2000 € kustannuksia tukikaudelta
  • yrityksellä on y-tunnus 

Kustannustuen määräytymiseen vaikuttaa yrityksen hakemuksella ilmoittamat tukikauden muut kulut. Muihin kuluihin lasketaan yrityksen hakemuksessaan ilmoittamat joustamattomat kulut ja menetykset liiketoiminnassa tukikaudella. Joustamattomilla kuluilla tarkoitetaan sellaisia kuluja, joita ei voida sopeuttaa toiminnan volyymia vastaavalla tavalla. Yrityksen on siis huolehdittava näistä kuluista, vaikka yrityksellä ei olisi myyntiä lainkaan, eikä joustamattomia kuluja ole mahdollista sopeuttaa toiminnan supistumista vastaavasti, toisin kuin esimerkiksi aine- ja tarvikemenoja tai uusia investointeja.

Näitä kuluja voivat olla esimerkiksi:

·  Tilavuokrat ja hoitovastikkeet

·  Varastovuokrat

·  Sähkö, vesi ja kaasu

·  Jätehuolto

·  Vartiointi, aulapalvelu ja turvallisuusjärjestelmät

·  Isännöinti, kiinteistönhuolto ja siivous

·  Kiinteistöverot

·  Liiketoiminnassa käytettyjen liikennevälineiden ajoneuvoverot

·  Laite-, esine- ja ohjelmistovuokrat (myös leasing-maksut)

Lain mukaan kustannustuen maksettava määrä on 2 000 – 1 000 000 euroa. Mikäli yrityksen tukikauden (1.11.2020-28.2.2021) kulujen yhteenlaskettu määrä on vähintään 2000 euroa, voidaan tukea myöntää, vaikka tukisumma laskennallisesti jäisikin alle 2000 euron.

Jos tarvitset apua kustannustuen hakemiseen, voit saada sitä meiltä täältä Invest Lapualta tai suoraan omalta kirjanpitäjältä tai Valtiokonttorista.