Lapuan Kankureiden villakehräämö

Lapuan Kankurit investoi uuteen kudonta- ja viimeistelylinjastoon. Lanka tuotetaan suomalaisen lampaan villasta. Lapuan Kankurit on Suomen johtava sisustustekstiilejä Suomessa valmistava yritys, ja se haluaa olla suunnannäyttäjänä kotimaisen villan vastuullisessa hyödyntämisessä.

Arvioiden mukaan jopa puolet suomalaisten lampaiden villasta menee tällä hetkellä hukkaan.
Design-tekstiileistään tunnettu Lapuan Kankurit päätti tehdä asialle jotain pystyäkseen tarjoamaan kuluttajille teollisesti kudottuja jatkuvatoimisesti viimeisteltyjä villatekstiileitä suomalaisen lampaan villasta.

Lapuan Kankurit on investoinut Lapuan kutomoon jacquard-kutomakoneisiin sekä palkkaa lisää työntekijöitä vastatakseen lisääntyvän villatuotannon tarpeisiin. Yritys rakentaa Lapualle myös ainutlaatuisen teollisen villatekstiilien jatkuvatoimisen viimeistelylaitoksen. Investoinnit ovat kahden miljoonan luokkaa.

”Haluamme käyttää vastuullisesti ja tehokkaasti saatavilla olevan materiaalin ja tuoda Suomenlampaan ja suomalaisten lampaiden villan hyödyntämiseen omaa erityisosaamistamme. Tiedämme, miten teollista tuotantoprosessia johdetaan nykypäivän menetelmillä,” Lapuan Kankurien toimitusjohtaja Esko Hjelt sanoo.

Tähän asti pääasiassa pienet toimijat ja käsityöläiset ovat käyttäneet suomenlampaan hienoa villaa käsityölankoihin, eikä suomalaista villalankaa ole ollut tarjolla teolliseen kudontaan. Suurin syy villan huonoon hyödyntämiseen on raakavillan alhainen hinta, joka ei ole motivoinut lampureita villan suuritöiseen lajitteluun ja myyntiin. ”Kun kysyntä lisääntyy, myös villakuidun hinta nousee, ja sen myötä siitä tulee lampureillekin kannattavaa”, Lapuan Kankurien toimitusjohtaja Esko Hjelt sanoo.

Suomeen takaisin osaamista, joka ehti jo kadota

Lapuan Kankurit hankkii tällä hetkellä käyttämänsä sertifioidut valmiit villalangat pääosin EU-alueelta tarkoin valikoiduilta kehräämöiltä. Viimeisen vuoden aikana yrittäjä on kiertänyt suomalaisia lammastiloja ja hankkinut suomenlampaan villaa varastoon jo tuhansia kiloja.

Villa pesetetään ja sitten se kehrätään langaksi. Kehitteillä on myös kasvivärjäyksen hyödyntämistä langan värjäyksessä. Sen jälkeen lanka kudotaan ja viimeistellään villahuoviksi omassa kutomossa. Kutominen on laadukkaita pellava- ja villatuotteita valmistavan Lapuan Kankurien erityisosaamista, mutta villan viimeistelyyn Esko Hjelt aikoo käyttää hyväksi teoriatietoa, jota hänen kutojamestarisuvulleen kertyi villanvanutuslaitoksista 1950-luvulta lähtien. ”Rakennamme uudestaan sellaista tuotantoketjua, joka Suomesta on ehtinyt jo kadota. Yhdistämme vanhoihin oppeihin uutta teknologiaa.”

Lapuan Kankurit Oy

Jaana Hjelt
puh. 050 338 1993
[email protected]
www.lapuankankurit.fi